Slovakiet er Centraleuropas oversete perle

Midt i Europa finder vi et land, der i sin nuværende form kun har 26 år på bagen. Slovakiet har igennem sin historie været en del af Tjekkoslovakiet og Østrig-Ungarn, men er nu ved at finde sin plads i centrum af det moderne Europa.

Lille land, mange slotte

Målt på areal er Slovakiet kun en lille smule større end Danmark. Landet er bjergrigt, og alle disse bjerge har igennem tiderne motiveret landets herskere til at opføre slot efter slot efter slot.

Det estimeres, at Slovakiet har over 200 slotte og slotsruiner, og hvis det ikke skulle være nok, så finder du også over 400 herregårde. Hvis du er det mindste interesseret i historisk arkitektur, er Slovakiet en absolut guldgrube af en feriedestination.

Det officielle højdepunkt i dette overflødighedshorn af historie er Spiš Slottet, der er blandt de 10 største slotte i verden, er på UNESCOs fornemme verdensarvsliste.

Hovedstaden Bratislava

Slovakiets hovedstad har ca. 425.000 indbyggere, hvilket gør byen til oplagt til et hyggeligt, intimt og romantisk besøg.

Arkitektonisk minder byen meget om Tjekkiets hovedstad, Prag, men har undgået horder af unge, uhæmmede festaber fra Vesteuropa.

Det er på den måde den ideelle destination for par eller familier, der gerne vil have besøge en tryg by, hvor historien og den moderne verden flettes sammen på en spændende og hyggelig vis.

Byens store attraktioner er Bratislava Slot, hvor der er udsigt til både Østrig og Ungarn; Devín Slottet, der ligger på en klippe 212 meter over havoverfladen og Sankt Martin-katedralen, der blandt andet var kroningskirke for de ungarske konger mellem 1563 og 1830.

Imponerende grotter og vilde floder

Spiš Slottet er ikke det sted i Slovakiet på UNESCOs verdensarvsliste. Siden 1995 har grotterne i Aggtelek karst og slovakiske karst, der krydser grænsen mellem Slovakiet og Ungarn været med på listen takket været et fælles indsats fra begge lande.

I hulerne er det muligt at se effekterne af flere millioner år af geologisk historie, der unik for den tempererede europæiske klimazone. Den mest berømte af de mange huler er Demanovska ishulen, der giver en unik oplevelse på grund af formationer i isen.

Ved siden af ishulen Demanovska Cave of Liberty, der med sine klippeformationer og vandfald er fantastiske oplevelser.

Begge hule tilbyder guidede ture. Efter en tur i hulerne kan du få pulsen op i en anden dimension af Slovakiets storslåede natur med whitewater rafting ture på Bela-floden.

Foråret er det bedste tidspunkt, hvor sneen netop er smeltet i High Tatra bjergene, der skaber gode betingelser for rafting.