5 ferieråd til den sammenbragte familie

Af alle børnefamilier udgør sammenbragte familie hele 12 procent. At balancere forholdet til egne børn, bonusbørn, eksen og den nye kæreste kan være en udfordring i hverdagene, og når det bliver ferie, betyder det ikke, at disse udfordringer forsvinder. Her får du fem råd til, hvordan ferien som sammenbragt familie kan blive lidt nemmere.

  • Planlæg pusterum

I en sammenbragt familie er der mange mennesker og mange hensyn, der skal tages. Hvis ferien ender med at blive et langt og intenst ræs rundt mellem familiemedlemmer og venner i begge familier, giver det ikke plads, at hverken du eller børnene får et pusterum, hvor fokus er på afslapning og tilstedeværelse. Det er hårdt for alle at være på farten.

  • Lav enkle, klare aftaler med ex´en

Ferie er ofte lig med, at rutinerne fra hverdagen bliver brudt. Nogle børn klarer dette fint, mens andre får det svært i disse situationer. Her er et godt råd tage en snak med eksen om de ordnede ting, såsom sengetider, så der er nogle faste rammer, der går på tværs af de to hjem. Her er det vigtigt, at I begge er indstillede på at gå på kompromis, hvis det er nødvendigt.

  • Men husk også at vise tillid

Alt skal dog ikke fedtes ind i aftaler og systemer. Uanset årsagen til at I gik fra hinanden, er din eks sandsynligvis en forælder, der elsker sit barn og gør sit bedste. Hvis tillid til, at den anden klarer at tjekke flåter, smøre solcreme på og så videre, med mindre der er tegn på andet.

  • Find den rigtige plads til den nye kæreste

Husk på, at det er dig, der har valgt din nye kæreste, ikke dine børn. Det er forståeligt, når du elsker ham/hende, at du gerne vil skabe en god relation mellem din nye kæreste og dine børn, men det må og skal ikke forceres. Overvej, om du skal have nogle feriedage med børnene uden den nye kæreste, så det oplever en forælder, der er 100 procent til stede. Her kan du også passende varme dem op til, at din nye kæreste (og eventuelt dennes børn) slutter sig til senere på ferien.

  • Vær rummelig

Jo nyere bruddet er, desto mere, er det vigtigt at vise rummelighed og give børnene plads. De har ikke valgt, at deres liv skal brydes op, så husk at give dem plads til deres følelser, og pres ikke dine følelser, holdninger og behov ned over deres. Hvis de har brug for at være sure på dig, skal de have plads til det, selvom det er ferie.